Playstation 4

Sony planlægger 4K film service til PS4

Sonys PS4 ligner mere og mere den Trojanske Hest, som vil bringe 4K Ultra HD TV’er ind I vores dagligstuer. Ved et pressearrangement i New York bekræftede direktøren for Sony Electronics, Phil Molyneux, at en 4K film og TV download service, der bruger den nye konsol, er meget sandsynlig, men detaljerne er stadig irriterende sparsomme.

4K Ultra er varslet til at blive næste skridt i udviklingen af kvaliteten af TV-billedet, da den tilbyder 4 gange bedre opløsning end Full HD. For at hjælpe med at skelne mellem Ultra HD og DCI spec 4K, har CEA bestemt, at alle skærme, der tilbyder en oplysning på 3840 X 2160 burde betegnes Ultra High-Definition. For at kvalificere sig som et Ultra HD display, skal skærmen altså tilbyde mindst et digitalt input, der kan bære og vise 4K format video uden at være afhængig af up-converting. Shawn DuBravac, leder af research for CEA (Consumer Electronics Association), indrømmer, at mens “4K ikke rigtig er et produkt, der er relevant for alle,” er han optimistisk med hensyn til, at “de forbrugere, der søger en meget rig visuel oplevelse,” hvad enten det er til film, fotografering eller spil, “vil have, at det bevæger sig opad så hurtigt som muligt.”

4K Ultra HD TV valg

4K Ultra HD TV Sony planlægger 4K film service til PS4

4K Ultra HD TV

Valget af et 4K Ultra display er på nuværende tidspunkt begrænset til to 84-tommer LED LCD monstre fra Sony og LG. Med det sagt, er lederen for Sony UKs TV virksomhed, Paul Gyles, ivrig efter at påstå, at de nye “sæt ikke er bygget udelukkende til 4K. De nyder alle godt af vores unikke 4K X-Reality Pro engine, som tillader 2K indhold at blive skaleret op til nærmest 4K opløsning. Det er ligesom at kigge gennem et vindue.”

Og der er flere dramatiske TV valg på vej. Både Sony og Panasonic har fremvist spektakulære 56-tommer 4K OLED prototyper, som insidere antyder får debut allerede i 2014. Når antallet af 4K Ultra HD TV’er langsom øges, falder priserne med sikkerhed.

4K abonnements film-service

Sony håber tydeligvis på at bruge PS4 til at fremme 4K på samme måde som de brugte PS3 til at øge opmærksomheden omkring Blu-ray og PS2 til at reklamere for DVD. Planen kunne gå hen og virke. Hagen er, at modsat de to tidligere konsoller, vil indholdet komme ind via downloads frem for på disc. Og dette kunne blive problematisk. Molyneux siger, at en 4K film kunne overstige 100GB, hvilket mindst er en hel nats download for mange brugere. Han indrømmer, at der er “udfordringer, der skal bearbejdes,” men siger også, at Sony har “nogle meget gode idéer, som vil gøre det til en komfortabel forbruger-oplevelse”. Der er endnu ikke kommet en bekræftelse af codecs; HEVC (High Efficiency Video Coding) virker som den fornuftige vej at tage, da det er betydeligt mere effektivt en noget andet alternativ. PS4’eren er ikke det første eksempel på, at Sony snakker om en 4K film-service. Sidste år lovede virksomheden en abonnements 4K film-service til US købere af deres 84-tommer XBR-84X900 Ultra HD skærm, da de viste et nye cirkulært server-design ved International CES i januar.

Opbygning af katalog

PS4 console Sony planlægger 4K film service til PS4

PS4 console

På plussiden har Sony Pictures, sammen med andre Hollywood studier, hurtigt opbygget et katalog af 4K indhold, som de siger omfatter film som The Amazing Spider-Man og Skyfall, og klassikere fra deres remastering projekter (Lawrence of Arabia, Taxi Driver og Dr. Strangelove er bare tre, aktuelle high profile eksempler). Dette hastigt voksende bibliotek gør det også såre simpelt at indføre 4K i Pay TV services senere hen.

Package media har dog ikke kastet håndklædet i ringen endnu. The Blu-ray Association har nu dannet en arbejdsgruppe til formelt at finde ud af, hvordan 4K kan inkorporeres i de eksisterende Blu-ray specifikationer, og det forventes, at den inkorporation sker inden sommer. Dog kan alt dette måske være for sent for PS4’eren. Med det sagt, er det muligt at konsollen kunne blive firmware-opgraderet til den nye specifikation på et senere tidspunkt, selvom meget afhænger af arbejdsgruppens konklusioner.

Selvfølgelig handler 4K ikke kun om film. Sony har bekræftet, at PS4’eren også vil udlæse 4K opløsning af JPEG’er. Men du behøver ikke vente på PS4’eren for at gøre dette. Brandet opgraderede for nylig PS3’ens PlayMemories Studio software for at gøre det muligt at levere 3840 X 2160 opløsnings stillbilleder over HDMI til en 4K skærm.

Hvordan det hele end udspiller sig i sidste ende, så bliver det mere og mere sandsynligt, at 4K bliver virkelighed meget hurtigere end mange troede sidste år. Dette burde få high-end integrators til at stoppe op. Mens nogle puslespilsbrikker stadig ikke er afsløret og placeret, ser det ud til, at 4K Ultra HD får en stor virkning i de næste 12 måneder. Det smarte træk for installeres ville være at begynde at bane vej for den i projekter så hurtigt som muligt.

About Henrik Holm

Du kan altid finde mig i den udfordrende verden af gaming og i en verden, som er i konstant forandring grundet ny teknologi. En kreativ hjerne og et eventyrlystent liv. Er du på Google+ | Mere om mig »